Terug naar overzicht

Winter in Wallonië: waar naartoe?

 • Christophe Vandercam

Een weekend Wallonië is niet alleen plezant tijdens de zomer, ook in de winter is het er zalig genieten! Wij lijsten de leukste plekken voor je op.

 • Nona Heremans
  TekstNona Heremans

Skiën

Baraque de Fraiture

Het wordt alsmaar kouder en de kans op sneeuw wordt steeds groter. En ook al wonen we niet echt in een bergachtig land, toch kun je ook hier af en toe skiën. De bekendste skilocatie in ons land is ongetwijfeld Baraque de Fraiture. Deze skipiste op 652 meter hoogte ligt op 25 kilometer van Durbuy, in het centrum van de Ardennen. Hier vind je drie skipistes: een van 350 m, een van 700 m en een van 1000 m. Je kunt er dagelijks tussen 9u30 en 20u gaan skiën, indien er voldoende sneeuw ligt natuurlijk. Ski- of snowboardmateriaal kun je ter plekke huren, voor het materiaal en de skiliften betaal je €12 voor een hele dag.

Alle info en prijzen vind je op la-station.be.

Val de Wanne

Niet alleen op de Baraque de Fraiture kun je je beste skivaardigheden bovenhalen, ook bij Val de Wanne kan dat prima. Het ligt op een klein halfuurtje rijden van Baraque de Fraiture. Hier vind je twee sleepliften en twee skipistes: eentje van 500 meter en eentje van 1 kilometer. Voor een hele dag toegang tot de skipiste én het huren van skimateriaal betaal je €26 per persoon. Je kunt hier ook gratis gebruikmaken van de sleepiste of twee langlaufpistes uittesten.

Info en reserveren via levaldewanne.com/winter-skien.

Ovifat

In de Oostkantons, aan de rand van de Hoge Venen, ligt het kleine skicentrum Ovifat. Het gebied bestaat uit vier sleepliften, drie skipistes en één sleepiste. Helemaal bovenaan de piste vind je een brasserie, waar je een prachtig uitzicht hebt over de regio. Je betaalt er €15 om skimateriaal een hele dag te huren en €5 voor de parking.

Alle info op skialpin-ovifat.com.

Andere skipistes in Wallonië zijn Mont de Brumes in Ruy, Le Monty in Lierneux en Thier des Rexhons in Spa.

 • FTPL - P. Fagnoul

Langlaufen

Je kunt in het zuiden van ons land ook uitstekend langlaufen. Bij de meeste skipistes waar we het hierboven over hadden, vertrekken ook verschillende langlaufpistes en kun je het materiaal ter plekke huren.

Signal de Botrange

Baraque de Fraiture is dan misschien het bekendste wintergebied van ons land, maar daarom niet het hoogste. Het is de Signal de Botrange, in de Hoge Venen, die met zijn 694 meter het hoogste punt van België is. De regio staat bekend om haar prachtige natuur en is dus dé plek bij uitstek om een mooie langlauftocht te maken. Van hier vertrekken vier routes: een van 3 km, 7 km, 14 km en 21 km. Je betaalt €12 om een hele dag materiaal te huren.

Alle info vind je op ski-botrange.be.

Een overzicht van alle langlaufpistes in Wallonië vind je hier.

 • Arnaud Siquet

Kerstmarkten

Maredsous

Rond de abdij van Maredsous wordt er ieder jaar een gezellige kerstmarkt georganiseerd. Bij meer dan 60 chalets kun je originele cadeaus en lekkernijen kopen. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven op de schaatspiste. Je kunt je bezoek aan de kerstmarkt ook combineren met een rondleiding door de abdij en het proeven van de lekkere bieren en kazen die er gemaakt worden.

Alle info op tourisme-maredsous.be.

Luik

Voor de grootste ‘marché de Noël’ van Wallonië moet je in Luik zijn. Place St Lambert en de Place du Marché zijn een maand lang gevuld met 150 kerstkraampjes, een reuzenrad en een schaatsbaan, en dat al 35 jaar lang! Op woensdagen, zaterdagen en zondagen worden er ook muziekconcerten en allerlei optredens georganiseerd. Extra leuk: de organisatoren proberen al sinds 2016 de kerstmarkt zo ecologisch mogelijk te maken.

Alle info op villagedenoel.be.

Eupen

In Eupen staan momenteel zo’n 70 chalets opgesteld met exposanten uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje. Het is al de 49e editie van een van de gezelligste kerstmarkten van ons land. Behalve cadeautjes kun je er ook wafels, pannenkoeken, gegrilde worsten, glühwein en warme chocolademelk kopen. De markt is op vrijdag en zaterdag open tussen 14u en 21u, op zondag van 11u tot 20u.

Alle info op ostbelgien.eu.

Een overzicht van alle kerstmarkten in Wallonië vind je hier.

 • CGT - Arnaud Siquet

Winterwandelen

Er is bijna niets leuker dan over een vers sneeuwtapijt te wandelen. Visit Wallonië maakte een duidelijk overzicht van 50 wandelingen die extra de moeite waard zijn tijdens de winter. Per route krijg je te zien hoeveel kilometer de wandeling is, hoe lang je daar over zal doen en of het een gemakkelijke, gemiddelde of moeilijke tocht is. Het overzicht van de winterwandelingen vind je hier.

 • Christophe Vandercam

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord