Dit zijn de 10 populairste nationale parken van Europa

Scroll naar beneden

Op zoek naar avontuur of ontspanning in de natuur? Musement, het online platform voor activiteiten, rondleidingen, musea, shows en kunstevenementen, zocht uit welke de populairste nationale parken in Europa zijn. In dit artikel delen wij de tien populairste parken uit een lijst van dertig. 

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie
 • Foto'siStock

1. Nationaal Park Plitvicemeren @ Kroatië

Met meer dan 78.000 Google-reviews is dit Kroatische park overduidelijk het populairste van Europa. En dat is niet zonder reden. Het park staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft zestien meren, allemaal verbonden door watervallen. De wandelpaden en loopbruggen trekken elk jaar duizenden bezoekers die de natuur van dichtbij willen bewonderen.

Lees ook: Eilandhoppen in Kroatië

 • RuslanKaln

2. Nationaal Park Krka @ Kroatië

Het is geen geheim dat de natuur van Kroatië prachtig is, dus het komt niet als een verrassing dat het tweede park op de ranglijst er ook ligt. Dit nationaal park heeft een oppervlakte van 111 km² en ook hier steelt water de show. Er zijn zeven spectaculaire watervallen, waarvan de bekendste de Skradinski buk-waterval is.

3. Nationaal Park Cinque Terre @ Italië

Naast zijn rotsachtige kustlijn en maritieme diversiteit staat Cinque Terre vooral bekend om de vijf pittoreske en kleurrijke dorpen op de kliffen. Vernazza, Comiglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso worden door een spoorweg verbonden. De trein is een makkelijk vervoermiddel, maar er is ook een goed wandelpad dat de dorpen met elkaar verbindt. Geloof ons: dankzij de spectaculaire uitzichten meer dan de moeite waard! 

Lees ook: Op reis naar 9 kleurrijke bestemmingen

4. Nationaal Park El Teide @ Spanje

 Het eerste Spaanse nationaal park in de top 30 ligt op Tenerife en is de thuisbasis van de hoogste berg van Spanje, de vulkaan El Teide. Vanaf het bergstation op een hoogte van 3555 meter, bereikbaar met een kabelbaan, is het uitzicht op het buitenaardse landschap indrukwekkend. 

 • Mike Mareen

5. Nationaal Park Peak District @ Engeland

Het oudste nationaal park van het Verenigd Koninkrijk - beroemd om zijn uitgestrekte kalkstenen valleien, grotten en glooiende heuvels - is een paradijs dat Jane Austen inspireerde. Liefhebbers van historische huizen en kastelen hebben geluk, want hier bevinden zich enkele van de grootste landhuizen van Groot-Brittannië, zoals Chatsworth House, waar verschillende scènes uit Pride and Prejudice werden opgenomen.

Lees ook: Najaar in The Peak District: zo mooi is de Engelse herfst

 • Daniel Kay

6. Nationaal Park Vesuvius @ Italië

Het tweede Italiaanse park in de top 30 werd in 1995 rondom de Vesuvius, een actieve vulkaan op enkele kilometers van de stad Napels, gecreëerd. Om de biodiversiteit en de geschiedenis van het park te ontdekken, is er niets beter dan een van de elf wandelroutes in het gebied te volgen. De onbetwiste ster is de Sentiero N.5, bekend als Il Gran Cono, een wandeling die je naar de krater van de vulkaan brengt.

7. Nationaal Park Timanfaya @ Spanje

De vulkanische activiteit in de 18e eeuw transformeerde het landschap van Lanzarote. Tegenwoordig nemen de grillige rotsformaties en de rode en oranje tinten van Timanfaya de bezoekers voor een paar uur mee naar een andere planeet. De beste manier om het park te ontdekken is de Route van de Vulkanen in het gebied van de Vuurbergen.

Lees ook: In het spoor van De Mol: Lanzarote

 • Viktor Gladkov

8. Nationaal Park Snowdonia, Wales

Snowdonia is niet alleen beroemd om zijn spectaculaire landschappen. Dit beschermde gebied is immers ook de ideale plek om de geschiedenis en cultuur van Wales te leren kennen, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het kasteel van Harlech of door de legende van de reus Rhitta Gawr te ontdekken.

Lees ook: Wandelen in Wales: de drie mooiste routes

 • Lukas Bischoff

9. Nationaal Park Peneda-Gerês @ Portugal

Het enige nationaal park van Portugal, Peneda-Gerês, is zo mooi dat het een plaats in de top 10 van de populairste parken van Europa veroverde. In de dorpen van het park, zoals het pittoreske Pitões das Junias, worden nog steeds voorouderlijke tradities bewaard en in leven gehouden, waardoor het gebied niet alleen een landschappelijke, maar ook een culturele waarde heeft.

Lees ook: Portugal, nieuwe stijl

 • Sergey Peterman

10. Nationaal Park New Forest @ Engeland

Onze top 10 eindigt in Engeland, in Nationaal Park New Forest, het op één na kleinste park van het land. Ondanks zijn formaat zijn paardrijden, wandelen en de pittoreske steden verkennen geliefde activiteiten onder de bezoekers. Maar de sterren van het park zijn de herten en pony’s die er in het wild leven.

 • Ricky Howitt

De top 30

De natuurlijke schoonheid van Europa stopt hier niet. Van de meren in Slovenië tot de bergen van Polen en de warmwaterbronnen van IJsland, de top 30 onthult nog een aantal indrukwekkende en diverse natuurgebieden. De complete lijst en meer informatie over elk van de 30 populairste nationale parken is hier te vinden: blog.musement.com.

*Methodologie: Voor de analyse kwamen meer dan 400 Europese nationale parken in aanmerking. Om de top 30 populairste nationale parken van Europa vast te stellen werd het aantal reviews op Google van het park geanalyseerd. De parken met het hoogste aantal reviews op Google werden als de meest populaire beschouwd. Gegevens van eind februari 2022.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord