Terug naar overzicht

Met de camper door vergeten Frankrijk

Reizen met een camper is populairder dan ooit. Waarom zoveel mensen het graag doen? Wij testten het uit in de Franse Ardennen en Lotharingen. Spoiler: ook wij zijn ondertussen helemaal verkocht.

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Toegegeven: misschien ben ik niet de meest objectieve persoon om dit artikel te schrijven. Ik was namelijk voor deze reis al een grote fan van kamperen. In het wilde weg je tent opslaan, elke nacht tien nieuwe muggenbeten oplopen, proberen te koken op zo’n vuurtje dat amper brandt en een frigobox die na dag twee al muf ruikt, I love it! Maar reizen met een camper? Dat had ik nog nooit gedaan. Eigenaar Steven stelt ons meteen gerust. ‘Zo’n camper rijdt net als een auto, maar is alleen een beetje groter.’ Hij vertelt ons dat ze de camper - een Hymer Ayers Rock - vorig jaar tweedehands kochten en er in de zomer Kroatië mee doorkruisten. We zijn de eersten aan wie hij hem verhuurt. Dat doet hij via Camptoo, een platform waarop je campers en caravans kunt huren van particulieren. Na een uitleg van een uur - zo’n wagen heeft veel knopjes, hendeltjes en schuifjes - zijn we klaar om te vertrekken. En inderdaad: we hebben het rijden meteen onder de knie. Met de ondergaande zon als kompas doorkruisen we het land. Twee uur later houden we halt in de Franse Ardennen en installeren we ons. ’t Is te zeggen: we trekken de handrem op en klappen ons tafeltje uit. Et voila, c’est simple comme bonjour!

Ik had er nooit bij stilgestaan, maar met zo’n camper mag je op best veel kampeerplekken parkeren en de nacht doorbrengen. Je hoeft dus niet per se op zoek te gaan naar een gezellige camping, waar hopelijk het sanitair niet te vuil is en de buren niet te luid - ja, Nederlanders, we’re looking at you. Aangezien je je toilet en douche overal meeneemt en een externe batterij voor licht en verwarming zorgt, kun je echt overal je plan trekken. Dat zorgt voor een gigantisch vrijheidsgevoel.

Ergens onderweg

Onze eindbestemming? La Lorraine, bij ons beter bekend als Lotharingen en gelegen in het noordoosten van Frankrijk, net onder het Groothertogdom Luxemburg. De regio verliest heel wat toeristen aan haar populairdere buren: de Champagnestreek, de Vogezen en de Elzas. Net daarom leek La Lorraine mij dé ideale camperbestemming. Op één of andere manier leidt onze gps ons langs de leukste wegen en belanden we geen enkele keer op drukke snelwegen. De schattige banen lopen door een glooiend landschap, met de kronkelende Maas steeds vlakbij. We passeren om de haverklap een dorpje, het ene nog kleiner dan het andere. Tegenliggers kruisen we amper. Waarom ontdekken we dit stukje Frankrijk nu pas? Liefst van al zou ik nog uren verder rijden, maar zo groot is Lotharingen ook weer niet. The journey is the destination, nu snap ik die quote pas écht.

 

Twee steden

Wie Lotharingen zoekt op Google Maps, ziet in de regio meteen twee namen die groter staan dan de andere: Metz en Nancy. De twee steden zijn voor frequente reizigers vooral bekend als tussenstops voor wie naar het zuiden rijdt. Maar slechts weinigen nemen de tijd om ze te bezoeken. Online zijn de meningen over beide steden verdeeld, daarom besluiten wij om ze allebei een bezoekje te brengen. Over Metz kan ik kort zijn: ik begrijp waarom niemand hier stopt. We bezoeken de stad op een zondag en het lijkt wel een spookstad. Wil je Metz toch zélf ervaren? Bezoek dan zeker de kathedraal, want die is gi-gan-tisch! De reden? Ooit waren het twee aparte kerken, die werden samengevoegd. Verder is de stadspoort Porte des Allemands mooi, maar nu ook niet echt een grote omweg waard.

Nancy, ma chérie

Over Nancy kan en wil ik meer vertellen; de stad is groot en druk, de straten zijn breed en er loopt veel volk rond. Op iedere hoek zit er wel een bedelaar en op sommige plaatsen is het echt vuil. Maar Nancy heeft iets wat niet veel andere steden in Frankrijk kunnen overtreffen: een prachtige art-nouveaugeschiedenis. En laat het nu net art nouveau zijn waarvan mijn hart iedere keer opnieuw een sprongetje maakt. We volgen in de voormiddag een geleide wandeling die volledig in het teken staat van deze bouwstijl. Een aanrader als je de verhalen achter de prachtige gevels wilt kennen en als je Frans wat beter is dan comme ci, comme ça. Behalve tientallen majestueuze gevels is de stad ook twee topmusea rijk. In Nancy woonden en werkten tijdens het begin van de 20e eeuw meer dan 30 grote art-nouveaukunstenaars. Nergens anders ter wereld waren dat er zo veel op hetzelfde moment. Al deze kunstenaars lieten een fantastisch oeuvre achter, dat nu tentoongesteld wordt in het prachtige Musée de l'École de Nancy. Dé topfavoriet, of zeg maar de Victor Horta van Nancy, was Louis Majorelle. Zijn voormalige huis, Villa Majorelle, werd omgebouwd tot een museum en ligt op tien minuutjes van het andere. In tegenstelling tot Musée de l'École de Nancy, staat Villa Majorelle niet vol met meubels maar gaat het hier voornamelijk over de architectuur van het gebouw zelf, een schoolvoorbeeld van het betere art-nouveauwerk.

 

Voor ons alleen

Het zou niet logisch zijn om met een camper enkel en alleen steden te bezoeken. Daarom trekken we naar Parc Naturel Régional de Lorraine, dat tussen Nancy, Metz en Verdun ligt. Het park bedekt bijna 220.000 hectare en is daarmee groter dan de provincie Vlaams-Brabant. Het gebied is waterrijk en daarom de ideale thuishaven voor heel wat vogels. Een van die vijvers waar vogels maar al te graag komen is Lac de Lachaussée. Volgens de gps moeten we daarvoor op een bepaald moment de grote baan verlaten en rechts afslaan. We moeten nog twintig minuten over een klein zandweggetje rijden. ‘Zeker dat we juist zijn?’, vraag ik enkele keren aan mijn compagnon de route. Via de handige app Campercontact vind ik een camperparking vlakbij het meer. Voorgangers beweren dat je hier absolute rust vindt en je middenin de natuur kampeert, veelbelovend! En inderdaad, bij aankomst zijn we de enigen die hier onze camper parkeren. En het zotste van al is dat je voor deze adembenemende plek geen eurocent moet betalen.

Op de parking vertrekken twee wandelingen langs het meer: eentje van zes en eentje van twaalf kilometer. Aangezien het al redelijk laat is, besluiten we de kortere wandeling te maken. Bij een vogelhutje in het begin van de wandeling botsen we op een lokale natuurfotograaf. Hij zit hier al drie uur en vertelt ons dat toeristen vooral naar het zuidelijkere Lac de Madine trekken. Dat meer is groter en heeft verschillende recreatievoorzieningen, zoals een strand, pedalo’s … Lac de Lachaussée is een goedbewaard geheim en dat wil hij graag zo houden. ‘Het probleem is dat veel toeristen de natuur niet respecteren. Ze gaan van de paden af en verstoren zo de vogels.’ We beloven hem plechtig de paden niet te verlaten en wandelen verder. De wandeling van zes kilometer is leuk, maar wij vermoeden dat die van twaalf kilometer meer afwisseling biedt. We stoppen bij terugkomst nog even bij het lokale winkeltje en installeren ons daarna voor onze camper. We genieten in stilte van een biertje in de hand, de ondergaande zon op ons gezicht en de natuur om ons heen. Wat wil een mens nog meer?!

PRAKTISCH

Wij reserveerden onze camper bij Camptoo. Boeken, vertrekken en genieten, simpeler wordt het niet. camptoo.be

Dankzij apps als Campercontact vind je makkelijk overnachtingsplaatsen en parkings voor je camper. campercontact.com

LOGEERTIP

Camperplek Domaine du Vieux Moulin, Rue du Château 3, 55210 Lachaussée

MEER INFO

toerisme-lorraine.nl

nancy-tourisme.fr

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord