Terug naar overzicht

Travelkalender 2022: waar moet je dit jaar op reis en wanneer ga je het beste?

Of je dit jaar nu ver weg op reis wilt of liever dichtbij blijft, wij lijsten voor jou de beste bestemmingen per trimester op.

 • Nona Heremans
  TekstNona Heremans
 • Foto'siStock

Januari – februari – maart

Dichtbij

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar kan het weer bij ons nog erg wisselvallig zijn. Laat je daardoor zeker niet tegenhouden om er op uit te trekken in onze eigen prachtige natuur. Het Zwin in Knokke is namelijk het hele jaar door een echt vogelparadijs. Zo wordt er in januari al vol spanning uitgekeken naar de komst van de smient, in februari naar die van de brandgans en in maart worden de eerste ooievaars er verwacht. Via het huttenparcours wandel je langs verschillende belevingspunten of hutjes en vanop het dakterras van het bezoekerscentrum heb je een uitstekend uitzicht over het park en haar natuur. Meer weten over Het Zwin en welke vogels er wanneer worden verwacht? Surf dan naar zwin.be.

Verder weg

Terwijl het bij ons nog koud en grijs is tijdens de eerste maanden van het jaar, is het in Midden-Amerika zalig zonnig. Toch is het er dan niet té warm en ook het regenseizoen is er nog niet aangebroken. Staat Mexico, Costa Rica of Panama nog op jouw lijstje? Dan begin je dus best zo snel mogelijk met plannen. In het grootste deel van Zuid-Amerika is het tijdens deze maanden nog redelijk warm, maar hoe zuidelijker je gaat, hoe aangenamer het klimaat. Zo zijn ook de zuidelijke gebieden van Chili en Argentinië een aanrader in januari, februari en maart. 

 • Tierra del Fuego, Argentinië

April – mei – juni

Dichtbij

Lente in ons land, dat wil zeggen: heel veel mooie kleuren en heerlijk ruikende bloemen. April is dé bloesemmaand voor fruitbomen in het Heuvelland en Haspengouw. Ook in het Hallerbos ligt er dan een prachtig paars tapijt van hyacinten. In de Oostkantons staan in deze periode de narcissen in bloei en in de grootste Japanse tuin van Europa, gelegen in Hasselt, zorgen de kerselaren voor een adembenemend schouwspel. Stop op weg naar Hasselt ook even in Nieuwkerken - tussen Hasselt en Sint-Truiden - want hier zorgen de bloemenvelden vol pioenen van Graefswinning voor alle kleuren van de regenboog. We lijsten in dit artikel trouwens al zeven plaatsen voor je op waar je de mooiste bloesems kunt spotten. 

Verder weg

Terwijl je tijdens het eerste deel van het jaar best naar het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika trekt, ga je in deze drie maanden beter naar het centrum van het continent. Denk bijvoorbeeld aan Bolivia,  Peru en Paraguay maar ook de Caraïbische eilanden zoals Cuba, Dominicaanse Republiek, Jamaica en Curaçao zijn ideaal in april, mei en juni. Let op, vanaf juli begint hier wel het orkaanseizoen, vermijd eind juni dus ! Aan de andere kant van de Grote Oceaan moet je dan weer in Thailand, Indonesië en Japan zijn. Het is er dan niet té warm en er valt minder regen dan in de maanden voordien. Minder voor de hand liggend maar minstens even spectaculair is Groenland. Wil je graag nog genieten van een sneeuwlandschap dan moet je er in april naartoe. Tegen juni is de sneeuw weg en ziet het eiland er helemaal anders uit.

 • Nuuk, Groenland

Juli – augustus - september

Dichtbij

Ook in de zomer vind je heel wat kleurrijke plekken in ons land, denk bijvoorbeeld aan de Kalmthoutse Heide. Van juli tot september staat de struikhei in bloei en tovert ze de heide om tot een paarse zee. Ook felgele, blauwe en roze bloemen fleuren de heide helemaal op. De Mechelse Heide (een deeltje van het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg) en de Hoge Venen moeten tijdens de zomermaanden niet onderdoen. Ook hier zorgen heidebloemen voor mooie taferelen. Om af te koelen tijdens warme zomerdagen sturen we je dan weer naar onze eigen Belgische kust. Vijf andere verrassende plekken om verfrissing te zoeken in eigen land, vind je hier.

Verder weg

Australië is gigantisch. De beste reisperiode verschilt dan ook sterk van regio tot regio. Wil je Noord-Australië bezoeken, met haar prachtige steden Cairns en Darwin, Kakadu National Park en The Great Barrier Reef? Dan moet je tijdens onze zomermaanden gaan. Vanaf oktober begint het regenseizoen er alweer en blijf je dus beter weg. Wil je geen uren op een vliegtuig zitten, maar toch adembenemende natuur zien? Dan is IJsland een goed idee tijdens de maanden juli, augustus en september. De dagen zijn er dan lang en de temperaturen aangenaam. Ook in Afrika bezoek je heel wat landen het beste tijdens deze periode. Bucketlist-bestemmingen Zimbabwe, Kenia, Namibië, Malawi en Tanzania bijvoorbeeld zijn aanraders tijdens de zomermaanden.

 • Serengeti, Tanzania

Oktober – november - december

Dichtbij

De laatste maanden van het jaar zijn volgens ons perfect om lange herfst- en winterwandelingen door het bos te maken. Tien wandelingen aan het water vind je hier. Ben jij ook zo’n fan van vlonderpaden? Bekijk dan zeker dit kaartje. De hele maand december is het dan weer gezellig vertoeven in onze eeuwenoude kunststeden zoals Brussel, Antwerpen en Gent, maar ook kleinere steden zoals Kortrijk, Mechelen en Hasselt zijn ideaal om je kerstinkopen te doen.

Verder weg

Eén beste reisperiode kunnen we op de Verenigde Staten onmogelijk plakken. Alles hangt af van welke staten je wilt bezoeken en waarvoor je naar The land of the free trekt. Wij willen er alvast heel graag eens naartoe gaan om de prachtige herfstkleuren te ontdekken. Toch zijn ook de populaire staten Florida en California uitermate geschikt om tijdens het najaar te bezoeken. Heerlijk overwinteren kan ook dichterbij huis, denk aan Malta, de Canarische Eilanden en Marokko.

 • Maroon Bells, Colorado, VS

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord